Szinesztetikus mező

Előadások vakok és gyengénlátók és az audiovizuális művészetek viszonyáról

2012.02.16. 17:00
2B Galéria

Célunk több szakértőt megszólaltatni, akik a vizuális művészetekkel vagy vakok és gyengénlátók oktatásával foglalkoznak, illetve maguk is a hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak. Az előadók olyan kérdéseket járnak körül, mint a színlátás, a vizuális és auditív művészetek viszonya a vak és gyengénlátó befogadókhoz, valamint a művészetek szerepe a látássérültek speciális oktatásában. Emellett a Szinesztézia kiállításon szereplő képzőművészek osztják meg tapasztalataikat, melyeket az installációk elkészítése és korábbi, vakokkal végzett munkájuk során szereztek.

Előadók:

Kroll Zsuzsa (1967) látássérült. Az ELTE magyar szakán diplomázott 1997-ben. 1991-95 között a Sziámi zenekarban zenélt és énekelt. 1997-től dolgozik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében, először kulturális és szabadidő szervezőként majd 2006-tól mint érdekvédelmi vezető. 2006-2009 között egy 36 látássérült személy felsőfokú OKJ-s képzését és munkához jutását segítő projekt vezetője. 2008-ban országos prevenciós kampányt indít az időskori látásvesztés megelőzésére. 2009-től a hazai látássérültek akadálymentes környezetének gyakorlati megvalósulásáért dolgozó munkacsoport irányítója.
Kroll Zsuzsa előadásának címe Tetten érni a megfoghatatlant. Mottó: "ha a semmi nincs az már valami, az meg már nem semmi." Az előadás témái: Tudni és/vagy érezni - A fogalom és az élmény közti különbség. Miért fontos nekem, hogy ismerjem? Tabuk és hárítások. "Hozd le nekem a csillagot, hogy kiszínezhessem!" Egy világ van.
[LINK]

Madácsy István 1990-ben végzett a BGYTKF rajz-biológia szakán Nyíregyházán, majd 1996-ban szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika szakán. 1996-98 között az MKE posztgraduális művészképzésében vett részt, 2004-től 2007-ig a Doktori Iskola hallgatója volt. 2010-ben szerzett DLA fokozatot. A Transzparencia - A fény műve és a mű fénye című disszertációjának tematikája a fényművészet, a látáskutatás és James Turrell munkássága. 2000-től a Nyíregyházi Főiskolán, 2006-tól a Képzőművészeti Egyetemen tanít.
Madácsy István A sötétség fénye című előadásában színlátással kapcsolatos kutatásáról beszél. A művész negyvenkilenc látássérülttel végzett kísérleteket, akik a fénylátás hiányával élnek, mégis érzékelik, a kísérlet alapján kimondható, hogy "érzik" a színek különbözőségét.
[LINK]

Móga Sebők Erzsébet (1959) Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola hallgatója volt (1977-1981), ahol tiflopedagógia-oligofrénpedagógia szakos diplomát szerzett. Pedagógiát hallgatott az ELTÉ-n (1987-1989), a Hagyományok Háza és a Magyar Művelődési Intézet szervezésében a népi játék és a fazekasság szakoktatója szakképzést szerzett (2005). 1981-től '85-ig a Vakok Általános Iskolájában, majd 2000-től a Vakok Speciális Szakiskolájában tanít. A Kézzelfogható Alapítvány elnöke.
Móga Sebők Erzsébet Láss a kezeddel című előadásának első részében a vakok és gyengénlátók érzékelését hasonlítja össze a látó emberek érzékelésével. A második részben azokat a tapasztalait mutatja be, amit a vakokkal, gyengénlátókkal, siketvakokkal való munkája során gyűjtött össze a művészetekkel történő ismerkedés során (tapintható kiállítások, fazekas képzés, múzeumlátogatások).

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player