Sajtó ...... Press
Only Hungarian languageSzületésnap meglepetésekkel

Olyan holokauszt-emlékművet tervez Böröcz András és Rajk László, amely a városi tér része lesz. Egy Kazinczy utcai házat alakítanának vagonformájúvá, sínre tennék, és elgurítanák, jelezve, itt az ideje arról is beszélni, hogyan viszonyulunk mindahhoz, amit maguk után hagytak az elpusztítottak.Rónai Éva most ünnepli születésnapját. Ha nem hölgyről volna szó, azt is elárulnám, hányadikat. Így azonban csak annyit mondhatok, ha nem ezerkilencszázharmincegyben születik, július huszonkettedikén töltötte volna be a negyvenediket. Ami energiáit, kedvességét, humorát és kiapadhatatlan alkotóvágyát illeti, azt hiszem, az utóbbi adat látszik a valósnak.

Most hát, az ünnep alkalmából meglepte magát és rajongóit egy különös kamarakiállítással a Ráday utcai 2B Galériában. A meglepetés pedig abban állott, hogy a textileken kívül kiállított negyedszáz grafikát is: tollrajzokat, amelyeket az utóbbi években készített a kecskeméti művésztelep mellett. Ilyesmivel eddig sosem lépett a közönség elé.

Akik ismerik Rónai Éva hagyományosan szőtt gobelinjeit, jól tudják, mennyire szeret megmerítkezni a műfaj történetében, milyen fontos számára a középkori és reneszánsz faliszőnyegek jelképrendszere, amelyet persze szabad kézzel és szellemmel illeszt modern munkáiba. Így hát ismerőinek nem lehet meglepő az állatok fontossága e képeken: juhok, halak, szárnyasok lepik be a Rónai-féle gobelineket. Most, az ünnepi tárlaton ezek a jószágok lelépnek a szövőszékről, és önálló életet élnek a tollrajzokon - abszolút főszereplővé lépve elő. Melléktermékekből, előtanulmányokból így lesz egy izgalmas önálló tárlat. A kacsák, libák, malacok és tatuk világa nemcsak a művész ma is tökéletes rajzkészségéről, tévedhetetlen szeméről árulkodik, hanem iróniájáról, életszeretetéről is. Isten éltesse!

Szigeti Tamás felvételei

Jolsvai András
2011. augusztus 1.