Sajtó ...... Press
Only Hungarian languageWeininger Andor színpadai a 2B Galériában

Weininger Andor színpadai címmel a Bauhaus jelentős alakjának számító magyar építész, festő, formatervező életművét bemutató kiállítás látható csütörtöktől Budapesten, a 2B Galériában.Kompozíció a három alapszínnel és formával (1926)

(MTI) - A 2B Galériában nyíló kiállítás az életmű több szakaszából mutat be húsz festményt és vázlatot, valamint számos fotót, amely felidézi a Bauhausban töltött időszakát, s a színházzal és zenével kapcsolatos tevékenységét is. A látogatók a képek megtekintése közben eddig kiadatlan hangfelvételeket is hallhatnak.

A kiállítás kezdete után egy héttel jelenik meg az ahhoz kapcsolódó, Stages of Andor Weininger/Weininger Andor színpadai című monográfiája angol és magyar változatban is. A világban több részletes katalógus született már Weininger-tárlatokhoz kapcsolódóan, de ez lesz a művésszel foglalkozó első monográfia. A könyv CD-mellékletén először hallhatók részletek a híres Bauhaus zenekar repertoárjáról és közel két órányi egyéb hangfelvétel Weininger Andorral.


Cím nélkül (1949)

Az eredetileg építész végzettségű Weininger Andor 1921 és 1928 között volt a Bauhaus tagja, ahol barátai, ismerősei közé tartozott a híres építészeti-képzőművészeti iskola számos nagy alakja, köztük Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Oskar Schlemmer és Moholy-Nagy László.

Weininger szerteágazó művészeti tevékenysége felölelte a festészetet, szobrászatot, díszlet- és jelmeztervezést. Erősen kötődött a színházhoz, ezt bizonyítják az 1920-as években készült avantgárd, utópisztikus tervei, a Gömbszínház és a Gépesített színpadi revü is. Weininger maga is szívesen fellépett színészként és zenei előadó-művészként.

Fotó:
2B Galéria
2008. április 11.