AGY - HIRN

Tölgyes László felel Kurdy Fehér János kérdéseire 

 

- Egyszerre vagy e-termék guru, klasszika filológus, Tilos Rádió műsorvezető és Botond rajongó. Hogy jön ez össze?

Eredetileg bölcsésznek tanultam, majd a filozófia szakon fertőzött meg az informatika Szegeden, hiszen akkor indult el az internet Magyarországon. Ott lent pedig a Tisza partján egy igen komoly műhely foglalkozott az informatikával. A hálózat és a virtuális lét pedig elég hamar magába szippantja az embert, igaz kellett 20 év, hogy mára egy mindenki által belakható virtuális világgá válhasson. A Tilos Rádióba is így kerültem be, egy informatikai műsor szerkesztőjeként még 1996-ban, de ott ragadtam, mára azonban már kulturális műsort szerkesztek. A hálózati létben való élet szakértőjeként pedig a való világban közösségi média tanácsadással és újságírással foglalkozok. Botonddal az utóbbi révén kerültem még a kilencvenes évek elején kapcsolatba.

- Botond képeiből lettek a zenék. Hogy csináltad?

Már régóta “divat” kortárs kísérleti zenei berkekben a képekből hangkollázsokat készíteni, hiszen így egy-egy műtárgy maga is megszólalhat. Manapság már amikor minden digitalizálható, mindenből lehet zenét generálni. A folyamat viszonylag egyszerű folyamat következménye, Botond a kiállításon szereplő képei lettek zenévé konvertálva, a művek hanglenyomataivá változtak általam. Erre már léteznek remek célszoftverek, mivel az első változat egy elég nehezen feldolgozható zajfüggönyt eredményez, tehát megfelelően át is kell őket alakítani az emberi fül számára. Minden egyes műalkotásból több hangmintát készítettem. Ezeket egymásra csúsztatva és rétegelve állítottam elő új hangokat belőlük. Majd virtuális hangszerek és szemplerek segítségével fűztem össze loopokká. Maguk a művek is adtak egy lehetséges dalszerzési metódust a képi lenyomatuk alapján szerencsére. Ezt a mintázatot is próbáltam követni zenei szűrők hasonló megrajzolásával. Illetve bizonyos Botond alkotások már eleve adtak egy lehetséges zenei szerkesztési megoldást.

- Mit tartasz Botond művészetéből legfontosabbnak?

Talán a klasszika-filológia miatt a beheggesztett könyvek és az Alexandriai Könyvtár projektek fogtak meg legjobban a művei közül. Különösen izgalmasnak tartottam, hogy valaki fel akar építeni egy soha nem is létezett könyvtárat (“eretnek” ókorászok állítják ezt) a Nílus deltájában. Amikor a fikcióból lesz valóság, az mindig izgalmasnak tűnik.

 

ZENE:

dismay: gehirn

http://dismay.bandcamp.com/album/gehirn